L’Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Una eina d’Estat? : Una eina necessària pels ciutadans.

Comparteix!

Per a una gran part de la població, sentir parlar de tecnologia, és com la remor dels cotxes al carrer, està allà, no es pot evitar, s’hi ha de conviure.

L’Estat Espanyol i Catalunya dins aquestes xifres, ocupen dins l’índex de països més i menys innovadors, elaborat per l’INSEAD, el rànking 18, dels 27 països de la UE. No estem en un a societat que cregui massa en la innovació, més aviat se li té por, però en canvi, ens fa falta diàriament  en cada acció que fem.

El canvi tecnològic està ben viu, i costa que empreses i institucions s’adaptin amb la rapidesa i eficiència que els temps demanen. Aquests canvis no només afecten a les telecomunicacions, la informàtica, si no que ens afecten a la nostra forma de viure. I per què? Perquè la nostra vida està al núvol, i no és una frase publicitària d’una companyia àrea. Vol dir que les nostre dades més sensibles estan i estaran, i no hi ha marxa enrere, en mans de moltes empreses. Aquestes dades les donem de bon grat, quan ens donem d’alta en qualsevol dels serveis o productes que fem servir, des de Supermercats, serveis d’assistència mèdica, asseguradores i com no, bancs, entre d’altres. Qualsevol empresa o administració pública, com pot ser un ajuntament, té dades econòmiques i de residència nostres. També el Govern de Catalunya gestiona una part dels nostres impostos o de la nostra assistència sanitària pública.

Avui per avui, l’Estat Espanyol és un dels països més insegurs del món en quan a la protecció de dades, estant en el màxim nivell de risc ( 5 ). I això per què? Primer per la baixa consciència de ciutadans, empreses i polítics en la Ciberseguretat, en la seva autoprotecció. El món d’Internet s’ha tornat com la Oklahoma de l’any 1889, quan es va obrir als colons, si bé la llei existia, més valia estar previngut i preparat.

Cada dia sentim més casos d’atacs, virus i problemes de ciberseguretat, i per això existeixen empreses que es dediquen a prevenir, protegir i reparar aquestes accions fetes pels mals hackers. A quins interessos obeeixen? Probablement obeeixen a interessos polítics o econòmics, i molts, perquè els hi ve de gust, sense cap raó específica, encara que costi de creure.

Com deia abans, les empreses i institucions fan servir aquests experts en Ciberseguretat, per garantir el més preuat que tenen, les seves dades, les dades dels usuaris i ciutadans. Les institucions i empreses més grans es doten de departaments interns amb capacitat de defensa davant d’intrusions, i les policies de tot el món, fa anys que tenen unitats especialitzades en delictes informàtics contra el robatori de dades, l’extorsió, la pornografia infantil, etc… Vaja , el que passa a la vida real, però que es reprodueix en l’anonimat de la vida electrònica o virtual.

Catalunya, sempre ha estat pionera en tecnologia i malgrat el fre que se li imposa estant dins un Estat poc innovador, fa poc dies es va aprovar al Parlament de Catalunya la creació de l’Agència de la Ciberseguretat de Catalunya. Organismes com aquest, existeixen dins els grans bancs des de fa anys, i dins l’Estat Espanyol, 4 comunitats Autònomes estan o en la seva creació o a punt de fer-ho, com pot ser Euskadi. L’Estat Espanyol, per la seva banda, té dos organismes, el Centro Criptogràfico Nacional ( CCN – CERT ) i el INCIBE, que vetllen per l’espai de ciberseguretat de l’Estat , les empreses i els ciutadans. Cal dir, que amb gran qualitat i encerts professionals en aquests casos.

Ah! Alerta! Però com és que alguns mitjans desfermen la polèmica per la creació de l‘Agència? Potser no varen comptar bé els vots dins el Parlament. Van votar a favor Junts pel Si, CSQP, i PSC, amb l’abstenció de CUP i PP. Només Ciutadans hi van votar en contra. Tot aquest consens no pot ser casualitat. Ho estem fent be…..

Alguns es pensen que qui controla la Ciberseguretat cerca el control de les dades dels ciutadans. O és que els empleats dels Bancs no gestionen els nostres diners i comptes? O és que els serveis mèdics no miren per guarir-nos les malalties preguntant-nos quins símptomes tenim i omplen la nostra fitxa de pacient? O és que Calalunya , les seves institucions, empreses i ciutadans no es poden dotar d’una eina que els protegeixi i vetlli per les seves dades? Doncs si, això és la nova Agència de Ciberseguretat, la nostra protecció pel segle XXI i els que venen. No per això s’és un delinqüent com insinuen alguns mitjans de la caverna..El delicte és no estar protegit!!! Seria una greu irresponsabilitat no estar-ho.

Els propers mesos, els ciutadans diran si volen o no ser un Estat. Passi el que passi, caldrà parlar amb el govern Espanyol per tenir un marc estable de relació amb ells. També en el Ciberespai caldrà estar en contacte amb altres Estats del món si Catalunya esdevé un Estat, per tant, serà una eina d’Estat, com totes  les que corresponen quan ho ets. I ens en  caldran moltes més…. Si no fos així, el seu paper també seria necessari per als ciutadans de Catalunya.

Sigui quin sigui el futur de Catalunya ara ja té una agencia de Ciberseguretat que ens guiarà pels complexes mons d’Internet, dels seus perills i de les seves virtuts, que en són moltes. Els proper anys, que no dècades, veurem un salt tecnològic en aquest camp, com la computació i encriptació quàntica, obrirà nous escenaris en la tecnologia. També és cert que farà més difícil entendre cap on anem, als que veuen la tecnologia com una remor llunyana i no com un aliat per progressar. Aquesta Agència, té i tindrà un gran paper en el futur  de les nostres vides perquè aquest mitjà, que és la xarxa, només ens aporti solucions i alegries, en comptes de maldecaps

!!Benvinguda i molts èxits

Carles Flamerich

Enginyer en Telecomunicacions