Jaume Bosch: “en el judici al major Trapero es confronten dues visions sobre l’ordre públic i els drets de la ciutadania”

Comparteix!

En un article a el Baix.cat Jaume Bosch afirma que “en la sessió a la que vaig assistir, igual que durant tot el judici, els Fiscals han mostrat que per a ells l’única política d’ordre públic eficaç és carregar contra la ciutadania com, segons el seu criteri, haguessin hagut de fer els Mossos el 20 de setembre i l’1 d’octubre de 2017

A continuació el reproduïm íntegrament:

Aquest passat dimarts, dia 3 de març, l’advocat santfeliuenc, Jaume Bosch, exdiputat d’ICV al Parlament i autor del llibre “La nostra policia. El model de seguretat de Catalunya des de1978 fins els atemptats de 2017 i l’1 d’octubre” (Eumo, 2018), ha assistit al judici que es celebra a l’edifici de la Audiència Nacional, a la localitat madrilenya de San Fernando de Henares.

En declaracions a Elbaix.cat, Bosch ha expressat la seva indignació pel judici al major del Cos de Mossos d’esquadra, Josep Lluis Trapero, la intendenta Teresa Laplana, i dos antics alts càrrecs de la Conselleria d’Interior: “ És incomprensible que se’ls estigui jugant per rebel·lió ( tot i que previsiblement la Fiscalia, seguint la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes, acabarà modificant l’acusació a  sedició), amb una petició de penes d’onze anys de presó pel major Trapero, per haver actuat correctament i amb proporcionalitat”.

Segons Jaume Bosch “la Fiscalia i els alts comandaments de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia parlen un llenguatge molt diferent del que utilitza el  Cos de Mossos quan es refereixen a les polítiques d’ordre públic”. I ha afegit que “en la sessió a la que vaig assistir, igual que durant tot el judici, els Fiscals han mostrat que per a ells l’única política d’ordre públic eficaç és carregar contra la ciutadania com, segons el seu criteri, haguessin hagut de fer els Mossos el 20 de setembre i l’1 d’octubre de 2017. Fer un cordó policial, utilitzar la dissuasió o activar mecanismes de mediació no són per a la Fiscalia instruments que puguin produir efectes positius”.

Bosch, que va traslladar personalment als acusats la seva solidaritat,  ha comentat que va veure al major Trapero i la resta d’acusats molt serens i convençuts de que no varen cometre cap delicte i ha afegit que “considera important que les persones que vàrem contribuir a posar en marxa el model català de seguretat fem pública la nostra opinió en aquests moments difícils pel Cos de Mossos d’Esquadra”. Segons la visió de Bosch com a jurista “la Fiscalia ha fracassat de forma estrepitosa ja que ha estat incapaç d’aportar una sola prova que pugui comprometre la lliure absolució dels acusats”.

Finalment, Bosch ha afegit que “el Govern espanyol ha de ser conscient que té una reflexió pendent sobre el model d’ordre públic que vol que apliquin la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia”. Segons Bosch, “A Catalunya, després de la conflictiva etapa del conseller Puig dels anys 2011 i 2012, la societat  (Parlament, Interior, el mateix Cos de Mossos, i les entitats ciutadanes) varen acordar un model d’intervenció en casos d’alteració de l’ordre públic basat en la mediació que, tot i que el Cos de Mossos no està exempt d’actuacions equivocades que cal corregir, ha situat la policia de Catalunya en un estadi al que els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat no han arribat encara”. Bosch ha acabat afirmant que, a criteri seu, “el Tribunal no té altra alternativa que declarar la innocència de tots els acusats”.

El Baix.cat 6-3-2020