Gilles de Kerchove defensa l’accés de tots els cossos policials a les dades d’Europol

Comparteix!

Gilles de Kerchove, coordinador antiterrorista europeu des de fa 10 anys, ha admès les dificultats de prevenir atemptats i ha defensat l’accés de tots els cossos policials a les dades d’Europol. Kerchove ha fet aquestes declaracions en una entrevista concedida al diari Ara.

Per a aquest “Compartir informació és important, tot i que no és l’única cosa important. L’Europol segueix el bon camí: cada vegada disposa de més informació. En matèria de terrorisme, la informació s’ha d’intercanviar immediatament i com més àmpliament millor, és una qüestió de segons”. Tot i això, Kerchove no ha volgut entrar en polèmiques i ha afegit també que “el CNI, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil treballen més estretament ara que abans. Hi ha hagut un gran canvi. Sobre si la policia catalana hi hauria de tenir accés o no, prefereixo no respondre perquè sé que és un tema polèmic a Espanya. Correspon als espanyols resoldre el problema”.

Pel que fa a una possible descoordinació policial ha afirmat “no crec que la majoria dels atemptats que s’han produït siguin la conseqüència d’una absència d’informació. Segurament el problema és de judici, d’anàlisi. Tant la Comissió Europea com jo mateix i els estats membres hem treballat molt per millorar l’intercanvi d’informació i la coordinació, però el meu missatge és que no es tracta només d’això.

I ha conclòs que “El que no ha funcionat a Barcelona és la detecció de signes febles. És a dir, com podem identificar policialment quan una persona es radicalitza i s’acosta al moment en què cau en la violència. La clau és saber a partir de quin moment i segons quins criteris es pot considerar que s’ha radicalitzat i suposa un perill. Radicalitzar-se no és un crim, però comença a ser-ho quan es prepara un atemptat”.

Ara 1- 9-2017