El desprestigi de la Guàrdia Civil : Cal interlocució i diàleg no piròmans. 

Comparteix!

No sabem si l’Estat i el nacionalisme espanyol que el sustenta són prou conscients del desprestigi i allunyament de la societat que s’està produint a Catalunya vers l’aparell judicial i els CFSE i molt particularment vers la Guàrdia Civil.

Els catalans que varen viure la Guerra Civil tenien  un gran respecte per la Guàrdia Civil, el Cos de Caraviners i  la Policia  d’Assalt (l’actual CNP) perquè el 18 de juliol del 1936 juntament amb els Mossos d’Esquadra es van mantenir fidels al Govern de Catalunya i al seu govern presidit per Companys. Varen lluitar i varen vèncer als feixistes sublevats i alguns dels seus caps ho van pagar amb la seva vida afusellats per ordre del general Francisco Franco. Posteriorment però i durant la dictadura franquista  van fer seva la ideologia del  règim i van ser peça fonamental de repressió contra els  dissidents antifranquistes. Durant la transició democràtica i, tot i la seva participació en la repressió contra el poble basc traspassant tots els límits d’una policia democràtica, a Catalunya i sobretot  en el món rural s’integraren i s’acostaren a la població sobretot aquells agents que van mantenir la seva destinació de manera prolongada.

Amb la reactivació dels Mossos d’Esquadra i el traspàs de moltes de les seves competències a aquest cos, incloses les del control del trànsit es van produir les primeres tensions en uns cossos estatals impregnats des de les acadèmies dels conceptes una nació, una pàtria i una llengua. Representada aquesta ideologia per la consigna “Todo por la Pàtria” que presideix totes les seves casernes.

Mica en mica  i gràcies a la la implantació gradual dels Mossos, que s’ha prolongat durant trenta anys,  ha propiciat una certa  normalització de les competències i les relacions entre els cossos policials espanyols i  catalans. Tot i així, no podem obviar que entre els CFSE presents a Catalunya ha existit i existeix un nucli ultra espanyol que no ha acceptat mai ni els Mossos ni la realitat nacional de Catalunya.

Finalment amb el Procés les tensions s’han evidenciat i agreujat sent l’1 Octubre el punt culminant d’un trencament entre la policia de Catalunya i el CFSE.

Amb tot cal destacar que centenars de Guàrdies Civils que viuen i treballen a Catalunya no estarien del tot d’acord amb les últimes actuacions fetes pel cos  i el “A por ellos” que alguns dels seus companys vinguts d’arreu de l’Estat van arribar a corejar abans de ser enviats cap aquí. Aquests també haurien mostrat la disconformitat amb la forma que se’ls va dirigir per part del tinent coronel Diego Pérez de los Cobos i amb els informes ultra espanyolistes del cap de la policia judicial de la Guàrdia Civil el tinent coronel Daniel Baena.

Per tal de poder tornar la normalitat a Catalunya caldria substituir la cúpula de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional presents a Catalunya per caps amb perfil més professional i menys càrrega ideològica.

Cal interlocució i diàleg no piròmans.

Comissió Política del CEEC